Beton testi alma taze betondan alınan numuneler ile mümkün olur. Numune alımından, gerekilen yerlerde test edilmesi aşamalarına kadar dikkatle yaklaşılmalıdır. Beton deneyi yapılması için lisanslı bir kurumla çalışmaya özen göstermelisiniz. Yapılan son düzenlemelere ve yönetmeliğe göre beton numunesi alma hususları değişmiştir. Taze betondan alınacak olan örnekler belirli kısaslar dahilince gerçekleştirilecek ve artık sonuçlara itiraz etme hakkı da bulunacaktır.
Beton Testi Neden Yapılır?
Beton testi çoğunlukla taze betondan alınarak beton çökme testi uygulanması için yapılmaktadır. Taze betonun tam olarak tutarlığını belirlemek için yapılan teste betonun kalitesi büyük bir öneme sahiptir. Tüm inşaat alanlarında kullanılan bu yöntem oldukça pratik, kolaydır. Beton testi avantajlarına bakıldığında başta daha az ekip ve ekipman gerektirdiğiniz bu yüzden bütçenizi sarsmayacağını söylemek isterim. Bina çökme testi ile beton işlevselliği direk olarak ölçülmemektedir. Bu test tam olarak betonun işlenebilirlik kapasitesi hakkında bilgiler, fikirler veren kıvam ölçücü olarak da adlandırılabilinir.
Beton Çökme Testi Aşamaları Nelerdir?
Beton testi alma ile yapılacak çökme testini gerçekleştiren ekip belli bir düzen ile hareket eder. Bu düzenin aşamaları,
- Beton testi yapılacak olan uygun kabın hijyenine dikkat edilerek temizleme işlemi yapılır. Ayrıca yüzeye yağ uygulanarak teste başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
- Alınan kalıp yine uygun ölçülerdeki taban plakasına konulur.
- Test yapılan tüm aletlerde olduğu gibi taban plakasının da mutlaka pürüzsüz ve temiz olması gerekir.
- Alınan kalıp her biri dikkatlice olmak üzere tam üç kat halinde taze beton alınarak doldurulmaktadır.
- 3 kat alınan taze beton bir çubukla yirmi beş kez sıkıştırılır. Çubuk, çelik olmalı ve çapı yine beton çökme testi standartlarına uygun olmalıdır.
- Sıkıştırma aşaması, tamponlanma olarak da adlandırılır ve mutlaka dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
- Kalıba doldurulan beton ne fazla olmalı nede az olmalıdır. Hatta fazla olan beton çıkarılarak sonrasında beton yüzeyi pürüzsüz hale gelene kadar düzeltilmelidir.
- Taze beton kalıba dökülür dökülmez sıkıca özellikle tabanın tutulmalıdır.
- Beton testi için son hamle ise beton dökülen kalıbın dikey yönde kaldırılmasıdır. Bu kaldırma işlemi olabildiğince yavaş olmalıdır.
- Son hamlenin ardından beton testi standartlarınca beton çökme gerçekleşecektir.
- Alınan verilere göre betonun uygun olup olmadığı orta noktadaki yüksekliğin azalma noktasına en yakın 5 mm olarak ölçülür.
Beton Testine Başka Hangi Aşamalarda Başvurulur?
Beton basıncının belirlenmesi için sıklıkla başvurulan beton testi alma yöntemi karotlaolmaktadır. Bu yöntemde ki en büyük amaç, yapının ve yapı elemanlarının kapasitesinin tam olarak ölçülerek bununla birlikte dayanıklılığı, dayanıklılık süresi belirlenir. Tahribatlı yöntem olarak da adlandırılan karot yöntemine başvurulması için gerekçeler;
- Beton döküm esnasında betondan alınan numunelerin sonucunda dayanımın oldukça düşük seviyelerde çıkması,
- Betonu üreten ve kontrol eden yapının bu konuda anlaşamazlığına bağlı durumlarda,
- Beton dökümü sırasında taze betondan beton testi alma işleminin yapılmaması,
- Ayrıca betonda bazı uygulamaların ne kadar verimli ve yeterli olup olmadığının tespitinde,
- Çok önemli durum olan doğal afetler (deprem, yangın) sonrasında yapının güvenli olup olmadığının kontrolünde,
- Bina güçlendirme veya bina yıkım kararlarının alınmasında,
- Kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını anlamak için beton karot testi alma işlemine başvurulmaktadır.
Tahribatlı Yöntem (Karot) Avantajları
Beton testi alma için başvurulan yöntem karot olacaksa avantajlarını da bilmeniz gerekir. Diğer yöntemlere göre kesin ve net cevaba pratik bir şekilde ulaşabileceğiniz karot alma işleminin maliyeti de doğal olarak bütçenize zarar vermeyecek şekilde hazırlanmıştır. Standart sapması düşük olan bu yöntemde hata oranı da yok denecek kadar azdır. Yalnız beton testi alma aşamasında karot yöntemini kullanacaksanız, firmanın size sunduğu hizmet içeriğinin de profesyonel niteliklerde olması önem taşır. Aksi taktirde yapılar büyük zarar görebilir. Tekrar edilemediği için seçmiş olduğunuz firmanın bu hususlara önem vermesi işini hakkıyla yapması gerekir. Yapınızın beton testi için gönderdiği ekip ve kullandığı ekipman profesyonel olmalı, istenilen sonuca güvenilir bir şekilde ulaşmanızı sağlamalıdır. Firma hem karot alacağı bölgeyi hem de standartlarını bilerek hizmet sunmalıdır.