Riskli yapı doğal afetlerin tümünden ya da oluşabilecek yapıya zarar veren kazalardan yaşayan tüm canlıların güvenirliliği olmadığı anlamına gelir. Bina risk raporu, binanızın riskli olduğunu düşünüyorsanız veya depreme dayanıklı olmadığını düşünüyorsanız, deprem testi yapan firmalarla hizmete geçmeniz gerekiyor. Böyle yapılar hem içerisinde yaşayan tüm canlılara hem de yapının dışında kalan canlılara zarar vererek büyük kayıplara yol açacaktır. Can kaybıyla birlikte mal kaybı da yaşanacak her açıdan zarara yol açar.
Bina Deprem Risk Raporu Niçin Yapılır?
Özellikle mülk sahiplerine yaptırılan bina deprem risk raporu 6306 sayılı kanun gereğince düzenlenmiştir. Yapı sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanının görev vererek lisanslandırılmış kuruluşa başvurarak raporu çıkartması gerekir. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişinin ya da kişilerin yetkili kuruluşa başvurusunun ardından deprem risk raporu hizmetleri için harekete geçilecektir.
Rapor İçin Gerekilen Belgeler Nelerdir?
Bina deprem risk raporu için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Risk raporuna başvurulması için eksiksiz bir şekilde gerekilen tüm evrakların tamamlanması gerekir. Bunlar;
- Tapu müdürlüğüne başvurularak mimari proje, (Eğer proje yok ise bina risk raporu için firmalar gereken projeyi hazırlayacaktır.)
- Daha önce alınan tüm teknik raporlar,
- Lisanslı başvuru belgesi,
- Tapu fotokopisi,
- İskan yoksa arsa tapusu (hisseli),
- C fotokopisi,
- Bağımsız bölüm listesi için belge,
- Bina deprem risk raporu başvurusu için özel hazırlanmış dilekçe gerekecektir.
Tüm belgeleri hazırladıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki verdiği mercekler yapılarda çalışmalara başlayacaklardır. Bu teknik çalışmalar ise;
- Bina projesinin tespiti, değiştirilmesi,
- Proje yok ise yeni binanın taşıyıcı sistem ve rölövesinin hazırlanması,
- Belirlenen katlardan numuneler alınarak teste tabii tutulması,
- Numunelerin karot makinesi ile alınarak Bakanlığın Lisans verdiği laboratuarlarında risk testlerinin yapılması,
- Her bir yapı çeşidine göre uygun karot ucu kullanılarak silindirler alınması,
- Binanın örtüştüğü yerin taşıma kapasitesi ve depremsellik için zemin etüd raporunun hazırlanması,
- Röntgen ve pas çayı kullanılarak açılacak beton kiriş, kolan ya da perdelerden uygun ölçülerin alınması, etriye sıklığının doğru şekilde tespiti,
- Binanıza ait deprem risk raporunun sorunsuz olarak alınması için bilgisayardan 3 boyutlu çizimlerin yapılması,
- 3 boyutlu çizimlere göre binanın, deprem testi yapılarak deprem performansının belirlenmesi,
- Bakanlığın Lisans verdiği firmaların yapmış olduğu tüm çalışmaların ardından bina deprem risk raporu hazırlanmasıdır.
- Firmanın hazırlamış olduğu bina deprem risk raporu iki nüsha olarak çıkarmaktır.
Bir nüshası sizin adınıza üst yazı düzenlenerek Bakanlığa verilir. Diğer kopyası ise başvuruda bulunan kişi ya da kişilere teslim edilerek hizmetleri tamamlanmış olur.
Kentsel Dönüşüm İçin Bina Deprem Risk Raporu Şartı
Kentsel dönüşümün yararlarını bilmeyen yoktur. Başta riskli yapıların tespit edilmesi ile can ve mal kaybının önüne geçilmesi akla gelen ilk yarardır. Daha sonra ise daha düzgün ve kalabalık şehir hayatının nüfusuna uygun yüksek katlı depreme karşı dayanıklı yapıların inşa edilmesi dönüşüm ile mümkün olur. Çarpık kentleşmesinin önüne yine kentsel dönüşüm ile geçilmektedir. Peki, riskli yapı tamlamasının anlamı nedir? Bina deprem risk raporu kentsel dönüşüm için ne kadar önemlidir, merak ettiklerinize yazının devamı ile ulaşabilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kapsamında yapıların deprem risk raporu alınarak riskli listede olduğunun kanıtının ardından birçok haktan faydalanabilirsiniz. Fakat öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Lisans verilerek görevlendirilmiş güvenilir bir ekipten yardım almanız gerekecektir. Sizlere rapor hakkında ihtiyaç olan her aşamadan bahsederek, neler yapmanız gerektiğini de anlatan ekip bu süreçte üzerine düşenleri yaparak sizlerin daha az yorulmasını sağlayacaktır.
Bina Deprem Risk Raporu Avantajları
Yetkili mercilerinde yardımıyla birlikte alacağınız bina deprem risk raporu ile birlikte eski binaların daha esnet ve güvenilir bir hale getirilmesi mümkündür. Genellikle belli bir yılın üzerinde olan bina yaşlarında afet riski görülme sıklığı daha yüksektir. Bu yüzden deprem risk raporu alarak eski bina, yapıların yerine yenisi, çok daha güvenliği olanı yapılması için adımlar atılabilir.
Genellikle binalar 15 yıl önce yapıldıysa ve deprem yönetmenliğine uymama durumu var ise depreme karşı dayanıksız olarak kabul edilmektedir. Riskli durumda olup olmadığına baktırmak ve deprem risk raporu alarak faydalarından yararlanabilirsiniz. Gözle görülür şekilde binada yer alan çatlaklar yine gereken belgeler doldurularak riskli olduğu kanıtlanabilinir. Gereken yerlere başvurunun hemen ardından çalışmalar başlayacaktır.