Yaşam alanlarınızı bina deprem testi ile kontrol ettirmek can ve mal kaybının önün ie geçer. Okullar, hastaneler, evler, iş yerleri, kurumsal alanlar kısacası tüm bina yapılarının deprem testi uygulamasından geçerek onay alması gereklidir. Deprem testi için binada gerçekleştirilecek teknik çalışmalardan bahsedelim.
- Bina zemin kontrolü için zeminin etüdü işlemi hazırlanır.
- Binanın testten önce içerisinde bulunduğu durumu için bina Rölevesi çizilir.
- Geçmişte yaşanan doğal felaketlerden veya fiziki diğer müdahalelerden etkilenme oranı için yapısal hasarlar ortaya çıkarılır.
- Bina kolonlarından karot numunesi alınır.
- Binanın herhangi farklı bölümlerinden alınan numuneleri yapı laboratuvar testleri yapılmak üzere teste sokulur.
- Bina deprem dayanıklılık testi başarılı olarak tamamlanması için testler sonucunda bina beton dayanımı belirleme amaçlanıyor.
- Testin yine istenilen şekilde sonuçlanması için röntgen cihazı ve betonarme taşıyıcı elamanlarındaki demir çapı belirlenir ve aralıklar tespit edilir.
- Bir diğer önemli hamle ise betonarme taşıyıcı elamanlarının bazılarının sıyırma işlemi görevi ile binada yer alan demirlerin pas durumu belirlenmesidir.
- Yapılan deprem bina testi için teknolojinin tüm imkanlarından da yararlanılarak özel programlarla binanın 3 boyutlu modeli tasarlanır.
- Bilgisayar üzerinden tasarlanan bina modeli üzerinde farklı şiddetlerde deprem yükleri etki edilerek bina deprem dayanıklılığı
- Yapılan tüm çalışmaların ardından alınan sonuçlar yardımıyla binaya ait özel deprem testi raporu hazırlanmaktadır.
Bina Deprem Testi Nasıl Gerçekleşiyor?
Gerekli uzman ve yetkili olan kişiler aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekilen bina deprem testi test işlemleri öncesinde deneyimi ekip binayı inceleyerek teste hazır olup olmadığını kontrol eder. İncelemelerde ele alınan önemli maddeler vardır bunlar;
- Bina deprem dayanıklılık testi yapılacak olan binanın kaç katlı olduğu,
- Eğer bina 5 katlı ve 5 katın altındaysa binanın 3 ana kolu kullanılarak test yapılması,
- Bina 5 kattan yüksekse 5 ana kolan üzerinden test uygulanması,
- Kontrol edilecek kolanların üzerinden inceleme için önce donatı tespit işlemleri yapılması,
- Donatı tespit incelemelerle karot alımı gerçekleştirmek ve testin ikinci aşamasına geçmektir.
Tüm bu maddeler de göz önünde bulundurularak asıl mevzu olan uygulamalı bina deprem dayanıklılığı aşamasına geçmektir. Binanın birçok farklı noktası da ele alınarak deprem testi incelemeleri sürdürülür.
Bina Deprem Testi Son Aşaması
Bina deprem testi hizmetinin başarılı bir şekilde tamamlanması için basınçlı uygulamaya geçilir. Bu işlem sırasında binanın dayanıklılığı tam olarak test edilir. Son olarak rapor hazırlanmadan önce bina üzerinden alınan karot örneklerinin bıraktığı boşluklar yerine özel tamir harcı ile doldurma gerçekleştirilmektedir. Böylelikle proje kontrolü gerçekleştirilip, ana taşıyıcıları, betonarme parçaları ve inşaat malzemeleri üzerinde direnç ölçümleri, basınç ölçümleri ve kalite ölçümleri başarılı bir şekilde yapılır. Deprem testini hafife almayın, can ve mal kaybı yaşanmadan önleminizi almayı unutmayın!