Günümüzde bina risk raporu neden alınır sorularının cevabını buradan bulabilirsiniz. Bina risk raporu bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığı başta olmak üzere, sel veya yangın gibi kazalarda dayanıklılığı ölçmek amaçlı kullanılmaktadır. Risk raporu uzman kişiler aracılığıyla yapılır. Raporun doğru sonuç vermesi, güvenilir sonuçlara ulaşabilmek için hem teknik hem de işçilik anlamında dikkat edilmesi gerekilen hususlar vardır. Örneğin bina risk raporu hazırlanırken asla kurumamış betondan örnek alınmaz. Beton yaş olacağı ve dışarıda kuruyacağı için sonuç doğru verileri ulaşmanızda sizleri yanıltacaktır. Bu yüzden betonu kuru olan tüm yapılarda test uygulanabilir. Ayrıca bazı yapılar aşırı riski olacağı için karot makinesiyle örnek almak bile tehlikeli olacaktır. Bu gibi durumlarda yine uzman yardımıyla binanın ne kadar riskli olduğunu ölçtürerek, rapor çıkarttırabilirsiniz. Bina risk raporu alınması için bir diğer yöntem ve başarılı sonuçlar veren yöntem şüphesiz karot makinesi olmaktadır. Sert yapılarda bile rahatlıkla kullanılabilecek karot makinesi uygun uçlar takılarak uzman kişiler aracılığıyla kullanılmaktadır.
Kentsel Dönüşümde Bina Risk Raporu
Bina risk raporu almanın bir diğer büyük ve önemli nedeni kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümde bina risk raporu alınması için başvuruda bulunulması gerekilir. Başvurular ise mutlaka araştırılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen lisanslı firmalara yapılmalıdır. Başvuru yapan kişi bina sakin olabileceği gibi bina yönetiminden de olabilir. Kısa sürede sonuçlanacak olacak başvurularda, başvuruda bulunduğunuz kuruluşlar binayı analiz etmeye giderek özel teknik testler uygulamaktadır. Bina risk raporu sonucunda net olarak 3 sonuçtan biri alınacaktır. Ya binanız sağlamdır, ya yenilenmesi gerekecek ve yeni baştan inşa edilecektir veya bina güçlendirme ile binanıza gerekilen güçlendirme desteği verilecektir.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Binanızın riskli olduğunu düşüyor ve bina risk raporu alarak kentsel dönüşüm için başvuruda bulunmak istiyorsanız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi web sitesine giriş yapmalısınız. Giriş ardından bulunduğunuz şehri seçebilirsiniz. Seçiminizden sonra ekrana ilinizde bulunan lisanslı kuruluşların listesi düşecektir. Seçtiğiniz kurum veya firmalar özel olabildiği gibi devlete de bağlı olabiliyor. Risk raporu yapılması için aslında istenilen tek belge bina tapusu olmaktadır. Başvuru süreci için bina yetkilisi veya binada yaşayan herhangi biri dilekçe vermeye gidebilir. Daha sonra binaya yapılacak ve alınacak numuneler bir gün içerisinde tamamlanarak ilgili laboratuarlara gönderilmektedir. Bu işlemin aynı gün içerisinde yapılmasının bir diğer önemli nedeni ise binadan karot makinesi aracılığıyla alınacak karot örneğinin bir günden fazla beklemediğinden kaynaklıdır. Eğer testler ve gerekli tetkikler aynı gün içerisinde tamamlanmazsa ulaşılan sonuç güvenilir olmayacaktır. Aynı gün gönderilen örneklerin sonuçlanması yoğunluğa göre en fazla 10 gün sürecektir. Alınan sonuca göre ise bina risk raporu ilgili kişiye ulaştırılmaktadır.
Bina Risk Rapor İtirazı
Yaşam alanınızın artık güvensiz olduğunu ve büyük sorunlarının olduğunu düşüyor, binanın kentsel dönüşümü için hareket geçmek için bina risk raporu almak isteyebilirsiniz. Fakat alınan risk raporu bazen beklediğiniz gibi net sonuçlar vermeyebilir. Bu durumda ise bina risk raporu itirazı hakkınız olduğunu belirtmek isterim. Raporu beğenmeniz ve aksi sonuçlanmasını düşünüyorsanız yapılacaklar,
- Risk raporu alındıktan sonra itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. ( on beş gün içerisinde)
- İtirazınızı bakanlığa iletildiğinde tam 7 kişilik teknik heyet ile incelenecektir.
- Heyet oy çokluluğuyla kararını net bir şekilde vererek sizlere iletir.
- Teknik ekip bina risk raporu durumuna göre eksiklik tespit ederse düzeltilmesi adına raporu hazırlayan kuruma iletir.
- Hizmet aldığınız lisanslı kurumun raporu eksik hazırladığı kanıtlandıysa raporu düzenlemesi ve yeniden iletmesi için otuz gün süresi bulunmaktadır.
- Kurum 30 gün içerisinde gerekli düzenlemeyi yapmaz ve ilgili yere ulaştırmazsa lisansını kaybetmeye kadar iş ileri gidebilir.
Rapor kesinleştikten sonra kentsel dönüşüm adına harekete geçilir.
Riskli Yapı Üzerinden Karot Alma
Bina risk raporu düzenlenirken ve güvenilir sonucu çok kısa bir sürede pratik bir şekilde almak için karot alma işlemine başvurulmaktadır. Karot alma aşamasında ise yine yetkili lisanslı kurumundan hizmet alınmak üzere başvuru yapılır. Risk raporu sırasında binadan alınacak numunelere karşı oldukça hassas davranılması gerekilir. Alınacak numunelerin yerlerinin tespiti yine uzman ekibin engin bilgileri ve tecrübesiyle belirlenmektedir.