Depremler ve doğal afetler ne yazı ki hayatımızın kaçınılmaz doğal afetlerinden bir tanesi. Hepimiz çeşitli zamanlarda deprem sarsıntıları yaşamış kimimiz bundan oldukça büyük zarar ve tekiler alırken kimimiz sadece sarsıntının korkusu ve etkisi altında kalarak ucuz atlatmışızdır. Elbette her ne kadar sadece sarsıntıları zararsız gibi görünse de aslında deprem hayatımızın en büyük ölçekli afetlerinden bir tanesidir. Yakın zamanda İstanbul’da yaşadığımız Kartal’daki bina çökmesi olayı aslında binaların depreme karşı ne kadar dayanıksız ve kontrolsüz olduğunu göstermiştir. Bina sağlamlık raporu alınmayan binalar, imar kanununa aykırılık teşkil edecek kimyasal ve harç kullanan yapılar ne yazık ki sadece sarsıntı olarak gördüğümüz deprem anlarında bile büyük zararlar görüp akabinde yıkılarak pek çok cana mal olabilmektedir.
Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Hazırlanır?
Bina sağlamlık raporu bir binanın deprem yönetmeliği uyarınca gerekli kanun ve maddelere uygun şekilde hazırlanıp, uygun miktarda harç ve kimyasal karışım kullanılıp kullanılmadığını kontrol eden ve bir binanın deprem anında ne kadar dayanıklı kalabileceğini test eden uygulamadır. Bina sağlamlık raporu hazırlanırken donatı tespit işlemlerinin ve yapıdan çeşitli kimyasal alımı gerçekleştirilerek testin ikinci evresine geçiliyor. Alınan tüm örnekler ile birlikte gereken incelemeler yapıldıktan sonra binanın pek çok farklı detayı da gözden geçirilerek deprem dayanıklılık testi işlemleri sürdürülüyor.
Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Sonuçlanır?
Bir bina ve yapı üzerinde yapılan deprem testi sonucunda, binanın sahip olduğu tüm değerler simülasyon ortamında hazırlanarak binanın olası sarsıntı ve depremlere karşı dayanıklılık raporu hazırlanır. Bina sağlamlık raporu sonucunda binanın depreme karşı riskli mi yoksa risksiz mi olduğu tespit edilir. Riskli aralıkta yer alan tüm yapıların kusur ve hatalarını gidermesi için yapıyı yıkarak yeniden inşa etmesi ve kuralları tatbik etmesi gerekir. Risksiz aralıkta yer alan bina ve yapıların ise binalarını depreme karşı daha da güçlendirecek performans çalışmaları yapmaları onlar için faydalı olacaktır.
Bina Sağlamlık Raporu Neden Gerekli?
Günümüzde farkında olmasak da pek çoğumuz bina sağlamlık raporuna girmemiş ve risksizdir raporu almamış binalarda oturuyoruz. İşte bu binaların en büyük zararı biz farkında olmadan yaşanabileek herhangi bir sarsıntı ve deprem anında binanın büyük zararlar görmesi veya çökme gibi büyük ölçekli felaketlerle karşı karşıya kalmamızdır. Bina sağlamlık raporu oturduğumuz binanın deprem anında ne kadar dayanıklı kalacağını bizlere gösterirken, herhangi bir usulsüzlüğü de ortaya çıkartıp tüm bu kusur ve hataları gidermeye yönelik oluşturulan raporlardan bir tanesidir. İşte bu yüzden bina sağlamlık raporunun mutlaka alınması ve binamızın sağlamlığının gerek kontrollerle doğrulanmış olması gerekmektedir.
Bina Sağlamlık Raporu Başvurusunda Hangi Evraklar Gereklidir?
Günümüzde bina sağlamlık raporu almak ve binasının deprem risk durumunu öğrenmek isteyen yapı sahipleri için aşağıdaki başvuru koşulları ön görülmüştür.
- Eğer başvuruyu yapan sadece malik ise mutlaka nüfus cüzdanıyla tapu fotokopisi başvuru için yeterli olacaktır.
- Eğer başvuru sahibi vekalet eden kişi ise mutlaka vekaletname ve nüfus cüzdanı,
- Eğer başvuru sahibi kiracı ise mutlaka nüfus cüzdanı fotokopisi, kira kontratının fotokopisi, ev sahibince onaylanmış belge,
- Eğer başvuru sahibi bir şirket sahibi ise mutlaka vergi levhası, yetkiliye ait nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri,
- Eğer başvuru sahibi şirketi kiralayan kişiyse mutlaka vergi levhası, yetkiliye ait nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri,
Tüm bu belgeleri uygun ve onaylı şekliyle getiren tüm adaylar bina sağlamlık raporu için başvuruda bulunmuş olur ve gerekli incelemeler devlet onayıyla başlar.