Ev, işyeri, apartman, site ve binaların tamamında aslında belli aralıklarla birlikte bina sağlamlılık testi yaptırmak büyük bir önem teşkil ediyor. Türkiye’nin büyük bir bölümünü deprem kuşağında olarak tanımlandığı andan itibaren, elbette ki yapıların uzun ömürlü dayanıklı ve sağlam olması, biz insanlar adına gerçekten büyük önem taşıyor. Son yıllarda, Çevre ve Şehir Bakanlığının da katkılarıyla birlikte başlatılan kentsel dönüşüm projeleri, günden güne daha pozitif yapılanma şekli ile hayata geçirilen sistemleri ile öne çıkmaya başladı. Kentsel dönüşüm projeleri ile oturulan binaların dayanıklılığı sağlayacağı güven ve sağlık açısından önemi düşünüldüğü zaman, herkesin aslında bulunduğu mekâna deprem sağlamlılık testi uygulamasını yaptırması, gerçekten büyük önem arz ediyor.
Son derece gelişmiş tekniklerinin uygulanması, beton, demir ve yapının bulunduğu alanın taramasıyla birlikte, laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilen testler, binaların dayanıklılığı konusunda gerçekten açık ve net bir şekilde bilgi verir. Huzurla ikamet edilen evlerin güvenli olması, ileriye yönelik bakış açılarını ve yaşam tarzını da belirler. Bulunduğunuz mahalleden ya da bölgeden asla farklı bir yere kaydırılmadan, aynı bölgede ikamet etme fırsatı bulmak, hem de depreme dayanıklı ve yeni bir binada oturma şansına sahip olmak, gerçekten büyük bir hizmet.
Özel kurulmuş firmalar tarafından bina sağlamlılık testi uygulamaları gerçekleştirilirken bu firmalar; inşaat işleriyle ilgilenen yapı ve deprem uygulama araştırma merkezleri konumunda bulunarak hizmet veren firmalardan oluşur. Bina sahiplerinin test işlemi gerçekleştirmesi için bu firmalar ile iletişime geçmesi ve binalarının özelliklerini belirttikten sonra taraflarından talep edilen ücreti peşin olarak ödemeleri gerekir. Başvuru ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra firmalar tarafından belirlenmiş olan günde binaya yetkili ekipler, gerekli ölçüm ve uygulama malzemeleri ile gelerek test aşamasını başlatır. Test aşamasında ekipler tarafından ölçümler yapılırken, binanın olası deprem risklerindeki dayanıklılığı net rakamlarla belirlenir. Bu noktada ölçümler yapılırken özellikle binanın kolonları, temeli ve duvarları gibi yapı ayrıntıları incelenir. Bina sağlamlılık testi mutlaka yapılması gerekir.
Deprem Testi İçin Binada Yapılan Teknik Çalışmalar
- Binanın oturduğu zemin durumunu belirlemek için zemin etüdü hazırlanır.
- Binanın mevcut durumu için bina rölevesi çizilir.
- Zaman içinde depremlerden, yapı malzemesinden, çevresel koşullar nedeni ile binada oluşmuş yapısal hasarların tespiti sağlanır.
- Binadan yeterli sayıda karot ve beton numune alınır. Numunelerin yapı laboratuvarında testleri yapılır. Bina beton dayanımı bu sayede belirlenir.
- Röntgen cihazı ile betonarme taşıyıcı elemanlardaki demirlerin çap, adet, aralıkları belirlenir.
- Betonarme taşıyıcı elamanların bazılarında sıyırma işlemi yapılarak demirlerdeki pasın buna bağlı taşıyıcı elamanlardaki zayıflamalar tespit edilir.
- Bilgisayara da binanın 3 boyutlu modeli tasarlanır. Binaya deprem yükleri etki edilerek bina deprem dayanıklılığı belirlenir.
- Binada yapılan tüm çalışmalar ve elde edilen veriler ışığında binaya ait deprem raporu hazırlanır.