Deprem analizi yakın zamana kadar ülkemizde yaşanan zelzele, deprem, yangınlar ve acı sonuçları nedeniyle, son dönemlerde hazırlanan deprem yönetmeliklerinin de gittikçe ciddileştiği ve sıkılaştırıldığı görülmektedir. Çarpık kentleşme ve onaysız, dayanıksız yapılar ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple ülkemizde deprem analizi yaptırmak kaçınılmaz hal almıştır. Binalarda yapılan deprem analizi mevcut deprem yönetmeliklerine uygun yapılmadığı düşünülen bütün yapı ve binalar için geçerlidir. Genel itibariyle projesiz, izinsiz yahut kontrolsüz ve eski binalar için zorunlu bir analizdir. Deprem analizi sayesinde bina üzerinde olası bir yıkılma ve facia erkenden önlenebilmektedir. Deprem analizi ile yapının ne derece sağlam ve güvenli olduğundan emin olup iç rahatlığı ile yaşamaya devam etmemiz mümkün hale gelmektedir.
Deprem Analizi Nasıl Yapılır?
Deprem analizinde evvela binanın genel durumu ve deprem dayanıklılığı ölçülür. Zemin raporlarına bakılır. Mevcut binanın yapılış tarzı ve çok çok eski olup olmadığı önemlidir. Yerinde ölçümler yapılarak yağının taşıyıcı sistemi tespit edilir. Zemin durumuna dair araştırmalar yapılırken bir yandan rapor tutulur. Daha önce kullanılmış olan beton, çimento ve demir gibi ürünlerin kaliteleri saptanır. Deprem analizi sırasında yapılan araştırmalarda kalitesiz beton ve kalitesiz demir kullanımı ile pek çok yapının en ufacık bir sarsıntıda dahi yerle bir olduğu tespit edilmiştir. Deprem analizi ve araştırma ölçümleri bittikten hemen sonra, elde edilen veriler ile bilgisayarda üç boyutlu analiz modellemesi yapılır. Sanal bir test yapılarak ölçekli bir deprem karşısındaki dayanıklılığı hesaplanır. Simule analiz sonucunda binanın zayıflıkları belirlenir ve düzeltilebilmesi için hangi yöntemlerin kullanılabileceği tespit edilir.
Deprem Analizinde Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Deprem analiz raporları göstermiştir ki bir binanın deprem yüküne karşı ne kadar dayanıklı ve güvenli olabileceği deprem analiziyle belirlenir. Ülkemizin büyük ölçekte çoğunluğu deprem kuşağı içerisinde yer almaktadır. Mevcut bir binanın temel kesiti, yapısal betonu, kullanılan demirleri ne denli güçlü ne denli güvenilir bunların ortaya konması ve tespit edilmesi gerekmektedir. Deprem karşısında ve kentsel dönüşüm kapsamında güçlendirme için farklı teknikler kullanılır elbette. Bunlardan en sık kullanılanı ve kendi ülkemizde de epey yaygın olarak kullanılan betonarme perde duvar çıkma, çelik çaprazlar veya çelik çerçeveler ile güçlendirme uygulanmasıdır. Bununla beraber karbon elyaf gibi son dönemde epey kullanılan yöntemler de yine deprem analizi sırasında kullanılabilmektedir.
Deprem Analizi Neden Gerekli?
Her yıl yüzlerce insan, yaşanan sarsıntı ve depremlerde hayatını kaybetmektedir. Onay almayan ve malzemesi kusurlu binalar, eskimiş ve yıkıma uğrayan platform ve merkezler, en ufak sarsıntı ve deprem anlarında yıkılarak pek çok cana mal olabilmektedir. Tüm bu kayıpların önüne geçebilmek adına, devletlerin zorunlu olarak yaptırdığı deprem testleri bulunur. Deprem analizi, binanın zemin etüt çalışmalarına, simülasyon göstergelerine, donatı ve röleve gibi pek çok alanında yapılan inceleme ve analiz biçimidir. Deprem testi sonucunda bir binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğu, depremi baz alan kanun ve yönetmeliklere aykırılık teşkil edip etmediği, bina sağlamlığı gibi pek çok kriter hakkında bizlere bilgi vermektedir. Deprem testi sonucunda çıkan tüm kusur ve hatalar, Afet riski altındaki yapıların değerlendirilmesi yönetmelik ve usulüne aykırılık teşkil eden tüm inşalar raporlanır ve müteahhit firmaya bildirilir. Tüm bu aksaklık ve kusurların giderilmesi sonucunda binanız depreme karşı çok daha sağlam ve dayanıklı hale gelir. İşte bu yüzden deprem analizi yaptırmak son derece önemli ve gerekli test aşamalarından bir tanesidir.
Deprem Analizi Kimler Tarafından Yapılır?
Bu gibi testleri mutlak suretle alanında uzman ve işinin ehli bir kadroya yaptırmak gerekmektedir. Deprem analizi hafife alınmayacak ve şakaya gelmeyecek bir konudur. Bu sebepten ötürü yapılacak testlerde en sağlıklı ve kesin sonucu almak önemlidir..