Depremler gündelik hayatımızda büyük yıkımlara ve kayıplara yol açan oldukça şiddetli doğal afetlerdir diyebiliriz. Nitekim hayatımızın belli dönemlerinde yaşadığımız çeşitli ölçekte sarsıntı ve depremler, hayatımızda büyük acı kayıplara, maddi ve manevi zararlara sebep olmakla beraber, hem ülke genelinde hem de piyasa genelinde pek çok iş ve firmayı da zarara uğratmaktadır. Yıkımı ve şiddeti bu denli büyük olan doğal afete karşı alınan önlemler de elbette azımsanmayacak ölçüde ciddidir. Hepimiz depremden korunmak için çeşitli yöntemler uygular, ilk yardım bilgileri öğrenir, afet durumlarında panik yönetimi dersleri alır, binalarımız için deprem dayanıklılık testi yaptırır, risk raporu oluşturur ve daha pek çok önlem alırız.
Deprem Neden Olur?
Hayatımıza büyük ölçekli zarar veren depremin başlıca sebebi elbette yaşadığımız yeryüzünün altında hareket eden tektonik kayaç ve fay hatlarıdır diyebiliriz. Dünya kabuğu, Dünya’nın çekirdeğiyle henüz bağını koparmamıştır. Bu yüzden soğuma devam ettiği müddetçe arada bir, birbirinden kopan bazı kayaçlar ve levhalar, fay hatlarının titreşmesine ve fay hattı üzerinde yer alan yerleşim alanlarının belli ölçeklerde titremesine sebep olmaktadır. Deprem dayanıklılık testi göstermiştir ki aslında büyük ölçekli depremler dışındaki tüm depremlerde, binaların zarar görme sebeplerinden birisi, deprem risk raporuna uygun güvenlik ve tedbirde inşa edilmemiş olmalarıdır. Ülkece yaşadığımız en şiddetli depremlerden birisi olan 1999 yılında Yalova’da ve Gölcük’de yaşanan deprem, hayatımızı ve piyasaları derinden sarsmış, binlerce insanın yaşamını kaybetmesine sebep olmuş ve pek çok maddi yıkıma neden olmuştur.
Depreme Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Günümüzde böylesine yıkıcı sonuçlar veren deprem felaketine karşı pek çok önlem ve tedbir almaktayız. Bu tedbirlerin başında elbette afet gibi durumlarda nasıl yol izleyeceğimiz, deprem ve felaket anlarında afet yönetimiyle nasıl başa çıkacağımız gelmektedir. Akabinde ilk yardım müdahaleleri, ilk yardım araç gereçleri ve acil müdahale tekniklerini öğrenmeli ve olası bir deprem anında hem kendi hem de ailemizin güvenliğini sağlamalıyız. Elbette tüm bu tedbirler depremi yaşayan ve yıkıma maruz kalan birey ve binalarda geçerlidir. Bunlara maruz kalmamak için evvela yaşadığımız binanın oldukça sağlam ve dayanıklı olduğunda emin olmalıyız. Bunun için binamızda yer alan eşyaların gerek duvarlara montelenmesi gerekse deprem dayanıklılık testi yaptırarak risksiz sonuç almak gerekir.
Deprem Dayanıklılık Testi Nedir?
Yıkıcı etkilerinden ve zararlarından kurtulmak için deprem dayanıklılık testi, alanında ehil yetkilere ve uzmanlıklara sahip olan ve deprem dayanıklılık testi gerçekleştirmek için hizmet vermekte olan firmamız, test işlemleri için öncelikle yaşadığınız binada incelemeler gerçekleştiriyor. Yaptığımız incelemeler sırasında en önemli etken; binanın kaç kat ile inşa edilmiş olduğu bilgisinden hesap yapılması oluyor. Kat hesabı kapsamında uygulanan temel bir kurala bağlı olarak binanız 5 kat altında yer alan binalardan ise binanın 3 ana kolu kullanılarak deprem dayanıklılık test uygulaması sağlanırken eğer binanız 5 kat ve üzerinde yer alıyorsa 5 ana kolon üzerinden gerekli tüm test uygulamaları sağlanıyor. Mevcut kolonlar üzerinde inceleme çalışmaları için evvela donatı tespit işlemleri sağlanıyor. Deprem dayanıklılık testi sırasında donatı tespit işlemlerinin akabinde yapıdan karot örneği alımı gerçekleştirilerek testin ikinci evresine geçiliyor. Alınan tüm örnekler ile birlikte gereken incelemeler yapıldıktan sonra binanın pek çok farklı detayı da gözden geçirilerek deprem dayanıklılık testi işlemleri sürdürülüyor.
Test işleminden sonraki aşamada gerçekleştirilen bina deprem dayanıklılık testi işlemleri arasında, binanın basınca karşı dayanıklılığının test edilmesi gibi oldukça önemli bir işlem bulunuyor. Test aşamalarının tamamlanmasının ardından alınan karot örneklerinin boşalttığı yerlerde tekrar doldurma işlemi yapılırken bir sonraki aşamada ise proje üstü kontrol uygulaması sağlanıyor. Binanın yasalarımızda mevcut deprem yönetmeliğine göre uygun olarak inşa edilip edilmediğini ve dahi dayanıklılığını kontrol edebilmek için proje kontrolü yapılıyor. Yani yapılan tüm bu deprem dayanıklılık testi işlemi sayesinde binanın ana taşıyıcıları, statik yapısı, betonarme parçaları ve inşaat malzemeleriyle beraber tüm direnç ölçümleri, yapı ölçümleri, basınç ölçümleri ve binanın kalite ölçümleri yapılıyor.