Doğal afetlerden sonra akıllar gelen deprem testi nedir? Her gün hem sosyal medya hem de televizyon ve radyo kanalları vasıtasıyla toplumu depreme karşı bilinçlendirmenin amaçlandığı programlar yapılıyor. Depreme karşı farkındalık yaratılmaya çalışılıyor; çünkü ülkemiz deprem kuşağında ve hiç eklenmeyen bir anda sadece kendi canımızı kaybetmek ile değil, sevdiklerimizi de dayanıksız bir binanın çökmesi nedeniyle kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalabiliriz. Düşüncesinin bile rahatsız ve huzursuz ettiği deprem gerçeği ile yaşamaya alışmalı ve tüm tedbirlerimizi önceden almalıyız. Sadece kendi binamızın depremden korunmasın yetmediğini de varsayarsak, tüm toplumumuzun doğal afet depreme karşı bilinçli olması şarttır.
Deprem Testi Nasıl Yapılır?
Deprem testi nasıl yapılır, inşaat sektörüne hakim, özel kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. Binasının olası depremlere karşı dayanıklılığını ölçtürmek ya da depremler sırasında binasının alabileceği hasarı öğrenmek isteyen bina sakinleri site ya da bina yöneticisinden, bu analizin yapılmasını talep edebilir.
Deprem kuşağında olan ülkemizin en riskli bölgelerindeki tüm binalar için artık bir zorunluluk halini almış deprem testi sayesinde çok sayıda hayatın da kurtulacağı hesaba katılmalıdır. Deprem test ölçümü yapan firmalar ile iletişime geçildikten sonra yetkilileri ön analiz gerçekleştirerek binaya dair tüm detayları öğrenir ve ardından asıl teste geçerler. Deprem testi sürecinde ise bina kolonları, temeli ve duvarları detaylı incelenerek olası depremde binanın ne şiddette zarar göreceği tespit edilir.
Can kayıplarının önlenmesi için önemli olan testler sayesinde, mal zararlarının da olmaması için gerekli bilgilendirmeler yapılır ve tedbirler alınır. Deprem testi için yetkili firmanın profesyonelleri, bina sakinlerine bu konuda detaylı bilgilendirme yaparlar.
Deprem Testi Yönetmeliği
Aslında Deprem Testi Yönetmeliği, testin nasıl ve hangi amaçla yapılması gerektiğini ilk maddede açıklamıştır. Bu Yönetmeliğe göre; ” yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir.”
Resmi Gazetede yayımlanmış Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında, yetkilendirilmiş tüm özel kuruluşlar deprem testlerini düzenler ve organize ederler. Yönetmelik kapsamında detaylarıyla açıklanmış maddeler sayesinde, firmalar raporlarını oluşturarak, binanın durumu hakkında bina sakinlerini bilgilendirirler.
Yedi kez revize edilen Yönetmelik, en son 18 Mart 2018 son düzenlemesiyle Resmi Gazetede yayınlandı ve 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin revize edilmesinin nedeni ise, ülkemizdeki yapı modellerinin çeşitlenmesi ve binalarda kullanılan malzeme türlerinin artmasından dolayıdır. Her geçen gün giderek sayıları artan hasarlı binaların ise çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları da Yönetmeliğin revize edilmesi ve detaylandırılmasının diğer nedenlerindendir.
Deprem Testi Sonuçları
Test sonuçları her zaman bina sakinlerinin içlerini rahatlatacak yönde çıkmayabilir. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kimi binaların yıkılarak, yüksek şiddetlerdeki doğal afete karşı dayanıklı yeni binaların inşa edilmesi gerekirken; kimi binaların ise güçlendirilmesi de yeterli olabilmektedir. Oldukça ciddi şekilde ele alınması gereken deprem testlerinin gerçekleşmediği dayanıksız binaların haberleri her geçen gün artıyor.
Zamanını doldurmuş, bir rüzgardan bile etkilenebilecek kadar güçsüz hale gelen binalar, can ve kayıplarına yol açmaya devam ediyor.İstanbul Kartal’da yaşanan bina faciası da una bir örnek oluşturuyor. Deprem olmadığı hale binanın biranda yıkılmasıyla can kayıpları yaşandı. Halen mega şehir İstanbul’daki deprem riskiyle karşı karşıya pek çok binanın olmasına rağmen, onlarcasının test ölçümleri yapılmamıştır. Hayatı seven, sevdikleriyle uzun bir ömür geçirmek isteyen herkesin konuya daha ciddiyetle yaklaşması ve yetkili firmalardan destek istemesi gereklidir.
Bina Deprem testi ne için yapılır, insanların can ve mal güvenliği yaşamamaları İçin örneğin 2 hafta önce Kartal’da bina çöktü burda maalesef vatandaşlarımızı kaybettik.Bu binanın deprem testi yapılsaydı bu kayıp yaşanmazdı.