Yaşadığımız topraklar maalesef deprem kuşağında yer almaktadır. Her daim risk altında olunduğu unutulmamalı, deprem konusuna gereğinden daha fazla önem verilmelidir. Evim depreme dayanıklı mı? Diye merak ediyor ve araştırma yapmaya başladıysanız size sunacağım bilgilere de göz atabilirsiniz. Geçmişte yaşanan önemli depremler, maalesef birçok yapının depreme karşı dayanıklı olmadığını acı kayıplarla ortaya koydu. Yapılan araştırmalarda ülkemizde yer alan yaklaşık beş milyonun üzerinde ki konut kentsel dönüşüme girmesi ve deprem dayanıklı hale gelmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Tespit edilen konutların risk durumu göz önünde bulundurularak dönüşüme başlanması gerekir. Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmek için mutlaka uzman yardımı alarak, deprem risk raporu çıkarttırmanız gerekiyor.
Yapılan karot testi ardından sizlere sunulacak raporda “evim depreme dayanıklı mı?” sorusunun cevabına net bilgilerle ulaşabilirsiniz. Riskli yapı yapılacak dönüşüm planında mülk sahiplerine oldukça büyük avantajlar sağlayacaktır. Gerekirse eski yapılar yıkılacak yerine yerel mimariye uyumlu ve yerel alt yapı kurallarına uygun konutlar yapılır. Bu konutların her biri yatay yapılaşmış konutlar olacaktır. Yaşanılan ya da satın alınan evlerinizin deprem yönetmeliği kapsamına uygunluğu da yakından incelenmelidir. Peki, nedir deprem yönetmeliği dediğinizi duyar gibiyim. Bu konuya da değinelim…
Deprem Yönetmeliği
Deprem yönetmeliği maddelerince deprem bölgelerindeki yapılacak düzenleme çalışmaların, yapının depremin zarar verdiği yatay ve dikey kuvvetlere uygun olarak tasarlanması gerektiği yer alır. Düzenlemeler ile elde edilecek saf bir temel, tüm doğal afet risklerinden bağımsız bir temel atma için önemli olmaktadır. Bu yüzden evim depreme dayanıklı mı? Sorunu yaşamamak ve evinizin riskli yapı gurubunda olmaması için en baştan işinizi sağlam tutmalısınız. Bazı inşaat firmaları inşa süreci öncesinde zemin kontrolleri yapar, aslında depremin zararlarına karşı hassas olduğunu kanıtlamaktadır. Şiddetli depremlere dahi direnç gösterecek şekilde tasarlanarak inşa edilen binalar güvenilir yaşamın adresi olur. Binalar derin ve sağlam temellere sahip bir şekilde inşa edilmesi için yapı malzemesinin kalitesi ayrıca kaliteli yapı malzemesinin uzman ekiplerle doğru şekilde uygulanması gerekir. Böylelikle tüm deprem risk sorunlarının önüne geçilerek mimari tasarımının uygunluğu ile çalışmalar başlatılır.
Depremin Zararları Hakkında
Doğal afetler sıralamasında belki de en can yakıcı ve büyük kayıplara yol açanı depremlerdir. Evim depreme dayanıklı mı? Dediğiniz anda yardım alacağınız güvenilir uzman ekip firmalar vardır. Yaşanan bu doğal afette zararların en aza indirilmesi için bazı çalışmalar yapılmaktadır. Bunlar;
- Doğal afeti bilinci
- Yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması
- Depreme karşı bilgilendirme ve yapısal farkındalık
- Sivil savunma görevlilerinin eğitim programları hazırlayarak halkı bilinçlendirmeleridir.
Sizler yinede işinizi sağlama almak adına gerek içerisinde yaşadığınız yapının gerekse yeni alacağınız, kiralayacak yaşam alanlarınızın güvenirliliği için bina sağlamlık raporu şartını koyabilir, bu konuda sizleri tatmin edici cevaplar veren ekiplerden hizmet alabilirsiniz.