Günümüzde pek çoğumuz kendi evinin sahibi olmak ve başını sokacağı yuvanın kendisine ait olmasını istiyor. Elbette eskiden pek çok birey kendini evi kendisi yapar ve gecekondu yerleşimiyle evinde otururdu. Artık günümüzde kendi evini yapan bireyler pek kalmasa da halen bazı ücra kentlerde ve yerleşim alanlarında gerek gecekondu mahalleleri gerekse imar kanununa aykırı şekilde inşa edilmiş bina ve siteler görmekteyiz. İmar affı, devletin öngördüğü inşaat ve yapı kurallarını aykırılık teşkil eden ve bu kanuna uygun inşa edilmeyen bina ve yerleşim alanlarına, devletin yaşanabilir kabul ettiği ve oturma izni tanıdığı aflardan bir tanesidir. Günümüzde imar affı özellikle, imar kanunu uygun ancak kaçak inşa edilmiş veya izne tabi olmamış yapı ve binalar için çıkartılmaktadır.
İmar Affı Kimlere Uygulanır
Halk arasında imar barışı olarak da geçen imar affı, genellikle ruhsatsız inşa edilmiş, devlet onayı ve güvencesi almamış pek çok bina ve evin, yasal bir şekilde elektrik, su, doğalgaz gibi imkanlardan faydalanması için verilen izin belgesidir diyebiliriz. Elbette imar barışı her bina ve yapı için geçerli bir şey değildir. Öncelikle imar affından faydalanacak ev veya binaların mutlaka imar kanununda yer alan kanun maddelerine uygun, bina sağlamlık raporu alınmış ve yasalara aykırılık teşkil etmeyen yapılar olması gerekir. İmar affından faydalanmak için yapılaşma aykırı olmayan ancak herhangi bir ruhsat ve izin almamış olmak yeterlidir. İmar affı alınmasıyla beraber gerek bina sakinleri gerek müteahhit firma tüm yasal imkan ve tesislerden yararlanma hakkını da elde etmiş olur.
İmar Affının Faydaları Nelerdir?
Yasaya aykırı, ruhsatsız veya kaçak inşa edilen yapılar için çıkartılan imar affı oldukça faydalı ve cezbedici aflardan bir tanesidir diyebiliriz. Öncelikle imar affı kapsamında firmamız aracılığıyla başvuru yaparak imar affı alan bireylerin geçmiş tüm ruhsatsızlıktan doğan cezaları iptal olduğu gibi yasal çerçevede imar izni de alabileceklerdir. Bunun yanı sıra imar affı alan bina ve müteahhit firmalar, gerek altyapı ve iletişim sorunları, gerekse doğalgaz, elektrik sistemi gibi pek çok imkandan özgürce yararlanma hakkı edebileceklerdir. İskanında problemler yaşayan, gerek imar izni alınmayan daire satın almış daire sakinleri gerekse müteahhit firma aleyhinde açılan tüm davalar düşeceği gibi, yasal ve temiz bir sicile sahip bina olmanın da avantajını tadacaklar. İmar affı sayesinde binalar tıpkı imar kanuna uygun ve yasal çerçevede yapılan binalar gibi özgürce satılıp değerlendirilebilecek.
İmar Affında Kayıt Belgesinin Ücreti Ne Kadar?
Günümüzde imar affı almak isteyen bireylerin ödemesi gereken Yapı Kayıt Belgesi Bedeli bulunmaktadır. Bu bedel, emlak vergisi, arsa rayiç bedeli, çevre ve şehircilik bakanlığınca öngörülen maliyetlerin toplamı üzerinde yapılan bir hesap sonucu belirlenmektedir. Bu hesaba göre: Arsanın sahip olduğu rayiç bedeli + binanın yapım bedelinin %3 ve %5 aralığında bir tutarı kadardır. Genelde ikametlik evlerde imar iskan bedeli için %3lük bir oran ödenirken ticari amaçla yapılmış dükkan, ofis veya konutlar için %5lik bir bedel ödenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarınca İmar Affı Yapı Kayıt Belgesi Bedeli içerisinde Bina İnşaat Yapım Bedeli m2 birim Fiyatları aşağıda yer aldığı gibi belirlenmiştir:
- Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2
- Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2
- İstinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ile bina niteliğinde olmayan yapılar için 150 TL/m2
- 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2
- Enerji üretim tesisleri için 2.000.000 TL/MW
- 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2
- İskele, liman, tersane için 1500 TL/m2
- 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2