Kahramanmaraş merkezli depremin oluşturduğu yıkım sonrası evlerinden endişe eden vatandaşlar İstanbul karot testi yaptırarak binaların sağlamlığı hakkında bilgi almak istiyor. Uzmanlar sağlam binaya ya da eski binaya karot testinin bir zararı olmayacağını fakat riskli ise zararının olabileceğini belirtiyor.
10 ilimizi etkileyen iki büyük deprem sonrasında mevcut binaların deprem dayanıklılık testi yaptırmak isteyenler İstanbul karot testi araştırmalarına başladı. Fakat binalarına test esnasında alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları bu testi yaptırıp yaptırmamak konusunda düşündürüyor.
Karot Testi Binaya Zarar Verebilir mi?
Binanın bir bölümünden karot alımının riskli olduğu tartışması ile ilgili birçok bilgi gündemde yer alıyor. Bu konuda konuşma gerçekleştiren Dr Buğra Gökçe, sağlam yapıda olan binadan karot almak zarar vermez diye belirtti. Uzman bir kişi doğru yerden karot alırsa herhangi bir zararı dokunmaz. Bina zaten taşıyıcı sistemin sorunlu ve riskli ise karot numunesi alırken zararı dokunabilir. Uzman kişi tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra zararı olacaksa karot alımı yapılmaz diye ifade etti.
Karot Alımı Sonrasında Bina Riskli Çıkarsa Ne Olur?
İstanbul karot firması karot alır betonun filmini çekildikten ve laboratuvar ortamında detaylı bir şekilde inceleme yapar. Daha sonra çıkmış olan rapor binanın riskli olduğunu açığa çıkarırsa bu rapor belediyeye ibraz edilir. Belediye gerekli olan incelemeyi bitirdikten sonra tapuya gönderir ve sonrasında maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konulur.
Binanın riskli olması kesinleştikten sonra ikinci aşama ise binadaki yaşayan vatandaşları tahliye sürecidir. Bu süreçte belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Belediye tüm maliklere birincisi 60 günden az ikincisi 30 günden fazla olmamak üzere iki süre verir. Bu süre tamamlandıktan sonra su elektrik ve doğalgaz kesimi yapar. Binadaki herkes tahliye edilip binanın can güvenliği tamamlandıktan sonra yıkım süreci başlar.
Karot Nedir?
İstanbul karot firmaları tarafından gerçekleştirilen karot alma beton delme işlemidir. Yani karot beton delme demektir. Beton delme uygulamaları günümüzde yaygın şekilde yapılır olmuştur. Karot alma işlemi bir kişinin kararı ile yapılabilecek bir uygulama değildir. Tüm kat maliklerinin aralarında toplantı yapılıp onay verilmesi gerekir. Bir başına bir ev sahibinin başvuruda bulunup karot aldırabileceğim bir yöntem değildir. Çıkan raporun sonucu sonrasında bina yıkılması veya güçlendirilmesi gibi herhangi bir zorunluluklar söz konusu değildir.
Resmiyette bir karşılığı bulunmayan bu rapor sadece binanın herhangi bir depreme karşı performansını ortaya çıkarır. Binadan karot alma ücreti vardır. İstanbul karot fiyatları makul fiyatta olup karot alma maliyeti kat malikleri arasında aidat şeklinde ödenir. Karot alma işlemi sonrasında toplanan veriler sonrasında akademisyenler ile beraber hazırlanan bir uygulama ile analiz edilir ve deprem güvenlik seviyesi ortaya çıkarılır. Verilen puana göre maliklere binanın mevcut durumu ile alakalı detaylı bilgilendirme yapılır.
Karot Neden Alınır?
İnşası bitmiş yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak dayanıklılık ömrünün tespit edilmesi için karot alma işlemi gerçekleştirilir. Bu testi yapmaktaki amaç yapı elemanlarının ve bütün olarak yapının dayanım kapasitesinin ölçülmesi ve ekonomik ömrünün belirlenmiş olmasıdır.
İstanbul karot binaların ve yapıların kapasitesi ve ömürlerini tespit etmesini beraberinde depreme karşı dayanıklılığını da ölçmek için yapılır. Karot testi özenle yapılması gerekli olan bir işlemdir. Bunun için dikkat edilmesi gerekli olan konular vardır.
İstanbuk karot en uygun yerden alınmalı ve ideal ebatlarda olmalıdır. Araştırma için yeterli miktarda karot alınmalı ve 28 günden yaşlı yani dayanımını kazanmış betondan numune alınması gerekir. Karot alınan yer ve numune incelenip kayda alınır. Karot alımı işleminde beton içinde yer alan tesisatlara dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda detaylı bilgiyi depremtesti sitesinden bilgi alabilirsiniz.