Karot testi yapılmadan önce numune sayısı da ihtiyaca göre belirlenir. Tahribat riski oluşturan hassas bir işlem olmasından dolayı mümkün olduğunca az tutmak önemlidir. Numune alınacak yerin seçiminde çeşitli maddelere dikkat edilmekte, matematiksel hesaplar yapılmaktadır. Bununla birlikte genel olarak uygulanan bir öncelik sırası da vardır. Genel yapı ile aynı betona sahip ve temel yapıdan ayrı elemanlar öncelik taşımaktadır. Bölme duvar gibi bağımsız yapı elemanları örnek olarak gösterilebilir. Perde ve kolon da bu sıralamayı takip etmektedir. Karot testi için uygun olmanın yanı sıra tahribat oluşturma riski en az olan kısımlar bunlardır.
Karot Testi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir yapı için karot testi kararı alınması ve numune alınacak bölge seçilmesinin ardından süreç başlar. Özel karot makinaları ile yapılan işlemler, belli bir ritüel çerçevesinde gerçekleşir. Güvenlik açısından mühendislik kaidelerine riayet edilmesi son derece önemlidir. Karot elemanları, her açıdan tedbirli olmak durumundadır. Numunenin alım aşamasında yapıya verilen tahribatın en az olması için yoğun çaba gösterilir. Bununla birlikte kişisel güvenlikleri açısından da dikkatli olmaları gerekir.
Yapı denetim uzmanları ve çeşitli elemanlar tarafından yapılan karot testi; avantajları ve dezavantajları olan bir yöntemdir. Güvenlik şüphesinin olduğu özel durumlarda ihtiyaç duyulur. Gereksiz yere tekrar edilmez.
Karot testi için uygun bulunan bölgeden silindir şeklinde numune örneği alınır. Kısa süre içerisinde numuneye basınç uygulanır. Basınca olan dayanıklılığı yapının temel dayanıklılık düzeyi hakkında bilgi verir. Bu bilgiler analiz ederek yıkım, güçlendirme gibi önemli kararlar alınır. Doğrudan güvenlik ile ilişkili bir test olduğu söylenebilir.
Karot testi yapıldıktan sonra numunenin alındığı bölge kaidelere uygun şekilde kapatılır ancak yine de kesme noktasında ufak boşluklar kalır.