Riskli bina tespiti hasar görmüş binalardan veya depreme dayanıklı olmayan yapılarda yapılan tespitlerdir. Depremler hiç şüphesiz hayatımızda büyük ölçekli zararlar ve kayıplar yaratan felaketlerdendir. Pek çoğumuz hayatımızda yaşanabilecek sel, deprem, heyelan, yangın gibi pek çok felakete karşı nasıl önlem almamız gerektiğini ve olası bir felaket anında nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz. Elbette bu bilinç ve farkındalığa sahip olmadığımız için olası bir felaket anında panik yapıyor ve belki de en az zararla kurtulabilecekken kendimize ve ailemize büyük zararlar veriyoruz. Zararların en ağırını yaşadığımız felaketler arasında yer alan depremler her yıl yüzlerce insanın ölümüne ve pek çok devlet ekonomisinin krize girmesine neden olan büyük çaplı doğal felaketlerden bir tanesidir. Günümüzde depreme karşı önlem almak, kendimizi ve ailemizi deprem bilinciyle yetiştirmek belki de ülkemiz için en öneli unsurlardan birisidir.
Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?
Riskli bina tespitinde evvela binanın genel durumu ve deprem dayanıklılığı ölçülür. Zemin raporlarına bakılır. Mevcut binanın yapılış tarzı ve çok çok eski olup olmadığı önemlidir. Yerinde ölçümler yapılarak yağının taşıyıcı sistemi tespit edilir. Zemin durumuna dair araştırmalar yapılırken bir yandan rapor tutulur. Daha önce kullanılmış olan beton, çimento ve demir gibi ürünlerin kaliteleri saptanır. Riskli bina tespiti sırasında yapılan araştırmalarda kalitesiz beton ve kalitesiz demir kullanımı ile pek çok yapının en ufacık bir sarsıntıda dahi yerle bir olduğu tespit edilmiştir. Riskli bina tespiti ve araştırma ölçümleri bittikten hemen sonra, elde edilen veriler ile bilgisayarda üç boyutlu analiz modellemesi yapılır. Sanal bir test yapılarak ölçekli bir deprem karşısındaki dayanıklılığı hesaplanır. Simule analiz sonucunda binanın zayıflıkları belirlenir ve düzeltilebilmesi için hangi yöntemlerin kullanılabileceği tespit edilir. Binanın statik mühendisi tarafından incelenmesi daha iyi sonuç verebilmesi bakımından önemlidir.
Riskli Bina İçin Depreme Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Günümüzde böylesine yıkıcı sonuçlar veren deprem felaketine karşı pek çok önlem ve tedbir almaktayız. Bu tedbirlerin başında elbette afet gibi durumlarda nasıl yol izleyeceğimiz, deprem ve felaket anlarında afet yönetimiyle nasıl başa çıkacağımız gelmektedir. Akabinde ilk yardım müdahaleleri, ilk yardım araç gereçleri ve acil müdahale tekniklerini öğrenmeli ve olası bir deprem anında hem kendi hem de ailemizin güvenliğini sağlamalıyız. Elbette tüm bu tedbirler depremi yaşayan ve yıkıma maruz kalan birey ve binalarda geçerlidir. Bunlara maruz kalmamak için evvela yaşadığımız binanın oldukça sağlam ve dayanıklı olduğunda emin olmalıyız. Bunun için binamızda yer alan eşyaların gerek duvarlara montelenmesi gerekse riskli bina tespiti yaptırarak risksiz sonuç almak gerekir.
Riskli Bina Tespiti Nasıl Uygulanır?
Yıkıcı etkilerinden ve zararlarından kurtulmak için riskli bina tespiti, alanında ehil yetkilere ve uzmanlıklara sahip olan ve riskli bina tespiti gerçekleştirmek için hizmet vermekte olan firmamız, test işlemleri için öncelikle yaşadığınız binada incelemeler gerçekleştiriyor. Yaptığımız incelemeler sırasında en önemli etken; binanın kaç kat ile inşa edilmiş olduğu bilgisinden hesap yapılması oluyor. Kat hesabı kapsamında uygulanan temel bir kurala bağlı olarak binanız 5 kat altında yer alan binalardan ise binanın 3 ana kolu kullanılarak deprem dayanıklılık test uygulaması sağlanırken eğer binanız 5 kat ve üzerinde yer alıyorsa 5 ana kolon üzerinden gerekli tüm test uygulamaları sağlanıyor. Mevcut kolonlar üzerinde inceleme çalışmaları için evvela donatı tespit işlemleri sağlanıyor. Riskli bina tespiti sırasında donatı tespit işlemlerinin akabinde yapıdan karot örneği alımı gerçekleştirilerek testin ikinci evresine geçiliyor. Alınan tüm örnekler ile birlikte gereken incelemeler yapıldıktan sonra binanın pek çok farklı detayı da gözden geçirilerek riskli bina tespiti işlemleri sürdürülüyor.
Test işleminden sonraki aşamada gerçekleştirilen bina riskli bina tespiti işlemleri arasında, binanın basınca karşı dayanıklılığının test edilmesi gibi oldukça önemli bir işlem bulunuyor. Test aşamalarının tamamlanmasının ardından alınan karot örneklerinin boşalttığı yerlerde tekrar doldurma işlemi yapılırken bir sonraki aşamada ise proje üstü kontrol uygulaması sağlanıyor. Binanın yasalarımızda mevcut deprem yönetmeliğine göre uygun olarak inşa edilip edilmediğini ve dahi dayanıklılığını kontrol edebilmek için proje kontrolü yapılıyor. Yani yapılan tüm bu riskli bina tespiti işlemi sayesinde binanın ana taşıyıcıları, statik yapısı, betonarme parçaları ve inşaat malzemeleriyle beraber tüm direnç ölçümleri, yapı ölçümleri, basınç ölçümleri ve binanın kalite ölçümleri yapılıyor.